fbpx

Is zelf kleding maken duur of goedkoop?

Als ik iemand vertel dat ik mijn eigen kleding maak, krijg ik vaak een vraag over de kosten. “Is zelf kleding maken duur?” of “dan ben je vast goedkoper uit dan je kleding in de winkel kopen.” Als je zelf naait, zul je misschien al weten dat er op die vragen eigenlijk niet een eenduidig antwoord is.

Het is namelijk maar net wat voor je stoffen en fournituren je kiest en wat voor kleding je in de winkel koopt.

Vroeger maakte men kleding voor het hele gezin zelf, vaak uit het oogpunt van kostenbesparing of omdat er weinig keus was in de winkels. Maar met de komst van “fast fashion” of wel “snelle mode” is het vaak duurder geworden om kleding zelf te maken, want in deze winkels is alles veel goedkoper. Doordat een t-shirtje maar een paar euro kost, moet je wel echt gemotiveerd zijn wil je zelf tijd en geld in je kleding steken.

Ik hou, in het algemeen, niet van deze fast fashions. te massaal, te slechte kwaliteit, na 2  wasbeurten gaat de stof al pillen, laten de naden los of komen er gaatjes in de
t-shirtjes.  

Ik ga liever voor kwalitatief, vaker voor merkkleding, waar ik liever iets meer geld aan uit geef maar weet dan wel dat deze kleding vaak mooi blijft ook na iedere wasbeurt en na 10 jaar kun je de kleding nog dragen. En wat ik heel belangrijk vind is dat niet iedereen in dezelfde outfit loopt.  

Of zelf kleding maken goedkoop of duur is vergeleken met kleding uit de winkel, is totaal afhankelijk van het soort kleding dat je in de winkel koopt en hoe duur je stoffen en fournituren zijn. Als je dus “concurreert” met dat Primark voor een t-shirtje van 3 euro, dan ben je echt niet goedkoper uit als je je kleding maakt. Maar als je naar merkkleding kijkt van een paar honderd euro, dan kun je zeker goedkoper uit zijn door het zelf te maken. En bij kopen of zelf maken: bij beide kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt!

Je eigen kleding maken is zoveel meer als alleen maar de prijs! Het is altijd precies op de juiste maat, het is helemaal naar eigen smaak, je hebt altijd iets unieks en je hebt er langer plezier van “duurzaamheid”, kleding waar jij zoveel liefde, tijd en aandacht in hebt gestoken gooi je niet zomaar aan de kant. Dus voor mij is zelfgemaakte kleding dus altijd goedkoper!